Aloitteleviin yrityksiin sijoittaminen on mielenkiintoista, luo työpaikkoja ja on mahdollisuus lääkäreille. Ihminen kuulemma katuu vain tekemättömiä asioita. No, minä ainakin olen tehnyt vähemmän viisaita päätöksiä tehnyt monella elämän alueella, mutta start-up- toimintaan solahtamista en kadu. Siksi toivoisin tämän mahdollisuuden avautuvan useammalle lääkärillekin.  Talouselämä on aina jollain tavalla ollut itseäni kiinnostavaa. Jätin kyllä ottamatta vastaan kauppakorkeakoulun opintopaikan, mutten ole hypännyt taloussivujen ohi ja pienimuotoinen pörssisijoittamisen on ollut tapanani. 

Vaikka seuraan lääketiedettä, työni lääketieteellisenä johtajana Keskinäisessä Työeläkeyhtiö Elossa on riittävän haastavaa, harrastuksia on monipuolisesti, huolehdin ihmissuhteista ja kunnostakin, niin älyllistä haastetta kaipasin jokunen vuosi sitten johonkin ihan uuteen. Ensimmäinen Ruotsin kautta hankittu riskisijoitus sai ekonominaapurini huolestumaan osaamisestani ja hän suositteli tutustumaan FiBAN sivuihin.  FiBAN on suomalainen, kansallinen yksityissijoittajayhdistys, jonka tavoitteena on edistää yksityishenkilöiden sijoitusten tekemistä listaamattomiin potentiaalisiin kasvuyrityksiin. Lääkäreitä insinöörien ja ekonomien ohessa oli vain muutama ja naisia kourallinen. Lääketiedettä lähellä olevia sijoituskohteita oli yllättävän paljon ja niihin sijoittamisen koki moni FiBANin jäsen vaikeaksi substanssin takia. Koulutus sijoittamiseen oli hyvä ja nuorten tuotteitaan esittävien into tarttui minuunkin. 

FiBANin kautta olen sijoittanut muutaman vuoden aikana viiteen suomalaiseen yritykseen osana syndikaattia. Sijoituksista kaksi pohjautuu yliopistossa tehtyyn tieteelliseen pohjatyöhön, joista on jalostettu kaupallinen tuote (Silvergreenin haavanhoitotuote ja Goodwillerin sylkianalyysiin pohjautuva alkoholin promilletesti).  Ulkomailla odotetaan, että tuotteen kehittäneessä maassa on tehty tutkimusta kuluttajien käyttökokemuksesta tiukan tieteellisen tutkimuksen lisäksi. Terveydenhuoltojärjestelmässämme ei ole Tanskan mallin mukaisia väyliä, joissa tuote otetaan sairaalajärjestelmän sisään ja siitä trimmataan verotuloja tuova vientituote. Ei ole ihme, että Tanskan lääketeollisuus on voimissaan. Taustalla siellä on erinomainen yhteistyö start-up- yritysten ja terveydenhuollon välillä. Tästä meillä olisi opittavaa.  

Työturvallisuus sai minut sijoittamaan yritykseen NordSafety, joka digitalisoi työturvallisuuden raportointia ja analysointia ja on jo hyvin pitkällä parantamassa myös Brittien työturvallisuutta. Lääkäripäivillä oli esittelemässä toiminnallista parisuhdeterapian mobiilityökaluaan  “We dit it” tuotteen kehittäjä Peeter Lange. Lääkärinä ja vakuutuslääkärinä olen todennut, että parisuhteen ongelmat heijastuvat sairauksiin ja jonkinlaisena rakkauden lisäämisen sponsorina on hauskaa toimia. Viimeisin sijoitus oli hyppy tuntemattomaan. Videoly liittää nettikaupan tuotteisiin videot. Tässäkin voi olla mukana suomalaisen nettikaupan tukijana.

On selvää, että hyvistäkin tuotteista vain osa elää pitkään. Osa menee konkurssiin ja ehkä yksi tai kaksi kymmenestä sitten hyvällä tuurilla tuo sijoitetun osuuden moninkertaisesti. Olenkin päättänyt, että sijoitan vain sen, minkä voin menettää ja että menettämisiä en kadu. Matkan varrella olen oppinut rutkasti ja etenkin ollut mukana yli 30 nuoren työllistämisessä.  Sijoitustoiminta kaipaa selkeästi lääketieteestä ymmärtäviä sijoittajia ja asiantuntijoita. Voin lämpimästi suositella mukaantuloa.

***
Kirjoittaja Maarit Gockel on FiBANin bisnesenkelijäsen ja  toimii lääketieteellisenä johtajana Keskinäisessä Työeläkeyhtiö Elossa